UNbreakable România dă startul înscrierilor la sezonul de toamnă – iarnă al concursului național de securitate cibernetică pentru elevii și studenții din țară

Bit Sentinel, companie specializată în securitate cibernetică, anunță startul noului sezon UNbreakable România. În primăvara acestui an, concursul național adresat elevilor de liceu și studenților, lansat în 2020, a devenit un program de educare a tinerei generații de specialiști în securitate cibernetică. Principalul său scop este de a găsi talentele locale și de a le dezvolta în viitori experți în securitate cibernetică pentru piața din România și pentru cea internațională.

Astfel, acest sezon se va axa pe importanța cunoștințelor de securitate cibernetică în domenii vitale funcționării unei societăți, precum telecom, energie, banking, industria petrolieră sau chiar sistemul medical. 

UNbreakable România este organizat de Bit Sentinel în parteneriat cu Orange România și se va desfășura pe platforma tehnică educațională CyberEDU.ro. Orange România va promova UNbreakable România în ecosistemul universităților partenere, unde este activ de peste 20 de ani prin Orange Educational Program.

Calendarul UNbreakable România

Competiția va debuta spre finalul lunii octombrie, cu etapa de antrenament, urmată de concursul individual programat pentru perioada 3 – 5 decembrie. Acesta este primul moment din UNbreakable România unde participanții își vor evidenția talentele tehnice individuale din diverse arii ale securității cibernetice pentru a rezolva exercițiile puse la dispoziție de organizatori. Mai apoi, competiția pe echipe se va derula între 10 și 12 decembrie. Aici, participanții vor concura împreună cu prieteni din școala sau universitatea lor împotriva tuturor celorlalte echipe. Echipele pot avea maximum trei membri și pot concura și împotriva altor echipe chiar din aceeași școală.

Înregistrarea pentru cel de-al doilea sezon din 2021 este gratuită. Începând cu data de 22 septembrie, liceenii cu vârsta de peste 16 ani și studenții care frecventează o instituție de învățământ din România se pot înscrie pe site-ul oficial al UNbreakable România. Astfel, ei vor putea participa la etapa de pregătire a competiției, care debutează la data de 28 octombrie. Organizatorii vor pune la dispoziție, în mod gratuit, resurse teoretice și practice și webinarii cu experți din industrie. În această etapă, participanții au ocazia de a se familiariza cu tipul de competiție și de a lua direct contact cu mentorii UNbreakable România. Ei vor putea pune întrebări pentru a clarifica orice nelămurire legată de concurs sau de probleme de securitate cibernetică, în general.

Au început înscrierile la UNbreakable România!

În spiritul începerii anului școlar și a celui universitar, am considerat oportună și continuarea programului educațional UNbreakable România. Ediția din primăvară – vară s-a bucurat de un real succes. Pe fondul creșterii atacurilor cibernetice la nivel local, credem că este necesar să acordăm o atenție sporită educării și dezvoltării talentelor locale pentru a crea o nouă generație de hackeri etici capabilă să combată amenințările informatice”, a declarat Andrei Avădănei, CEO Bit Sentinel.

De ce să te înscrii la UNbreakable România?

  1. Pentru că este primul pas către o carieră de expert în securitate cibernetică.
  2. Pentru că poți să înveți lucruri noi direct de la experți din domeniu și să îți dezvolți cunoștințele tehnice.
  3. Pentru că ai ocazia de a rezolva exerciții inspirate din viața reală, aliniate la standarde internaționale din industrie.
  4. Pentru că vei primi un raport individual de performanță care îți măsoară cunoștințele conform criteriilor din industrie
  5. Pentru că vei putea să afli cum te poziționezi printre alți colegi, participanți sau prieteni cu aceleași aptitudini.

Subiecte și exerciții

Pentru sezonul toamnă – iarnă, UNbreakable România propune o gamă largă de subiecte pentru exercițiile din concurs și pentru resursele teoretice, în funcție de etapa în care se află participanții. 

Pentru începători, subiectele vor varia de la concepte fundamentale de securitate cibernetică, tehnologii pentru asigurarea securității cibernetice, tehnologii pentru identificarea vulnerabilităților și chiar se va discuta despre posibilitatea dezvoltării unui business sau startup în securitate cibernetică. Pentru cei mai avansați, se va discuta deja despre criptografie și algoritmi de criptare, encodare sau hashing, securitatea și exploatarea vulnerabilităților în aplicații web, aplicații mobile sau de desktop, vulnerabilități și securizare a infrastructurilor Telco, Cloud și IoT, la enumerarea și exploatarea serviciilor și sistemelor sau analiza jurnale electronice (logs) și multe altele. 

Despre UNbreakable România

UNbreakable România este un concurs național organizat pentru liceenii și studenții din țară care se pregătesc pentru o carieră în securitate cibernetică sau care doresc să-și îmbunătățească cunoștințele din domeniu. 

La concursurile pilot organizate în 2020 s-au înscris peste 500 de participanți (elevi și studenți) reprezentand 16 universități și 62 licee din 39 de județe. La sezonul de primăvară – vară din acest an, numărul participanților a fost peste 850 din aproape toate județele României. Pentru a consulta în detaliu rezultatele de la primul sezon din 2021, puteți accesa aceste infografice cu date despre competiția individuală și competiția pe echipe.