5 motive pentru care nu trebuie să ratezi concursul individual de la UNbreakable România 2022!

concursul individual unbreakable romania 2022

Fenomenul UNbreakable România încheie astăzi încă un capitol: etapa de pregătire a ediției din acest an, #UNR2022Bootcamp, a luat sfârșit!

Ce a însemnat, totuși, #UNR2022Bootcamp? 

Depinde de cum privești lucrurile, și anume:  

concursul individual unbreakable romania 2022
  1. O perioadă atât de intensă, încât nici nu ne-am dat seama când a trecut o lună…
  2. O ocazie bună de a cunoaște și interacționa cu nume reprezentative din domeniul securității cibernetice, nu doar la deschiderea oficială, ci chiar pe tot parcursul etapei, prin mentorii prezenți.
  3. Cel puțin o informație sau resursă nouă pe zi – am participat în fiecare seară la webinarii de pregătire în securitate cibernetică (iar în total am organizat 20 de webinarii).
  4. Studiu, studiu, studiu: pentru că am pus la dispoziție o serie de PDF-uri cu resurse teoretice în limba română spre a fi răsfoite.
  5. Foarte mult antrenament! Cifrele ne confirmă acest lucru: timp de o lună, cei peste 750 de participanți au încercat să rezolve peste 100 de exerciții de pe platforma tehnică educațională CyberEDU. La final, am primit din partea lor 7577 steaguri, dintre care doar 285 au fost corecte. Important e să încerci, totuși 🙂 
  6. În industria securității cibernetice, comunitatea joacă un rol extraordinar pentru formarea unui specialist în domeniu (și nu numai). Așa că etapa de pregătire a fost și despre socializare (virtuală), pe grupul de Discord al CyberEDU, unde participanții au avut ocazia să-și facă prieteni cu aceeași pasiune pentru securitate cibernetică.

Suntem siguri că experiența fiecărui participant a fost diferită și sperăm că fiecare din cei peste 750 de tineri înscriși au profitat și au apreciat, într-o variantă sau alta, ceea ce #UNR2022Bootcamp a avut de oferit.

Însă nu avem suficient timp să devenim nostalgici! UNbreakable oferă, pe lângă posibilitățile de studiu și antrenament, și vibe-ul industriei de securitate cibernetică: flexibilitate, gândire creativă, promptitudine și dinamism.

Astfel, după un bootcamp atât de complex, trecem direct prima fază a competiției!

concursul individual unbreakable românia 2022

Concursul individual începe mâine, 6 mai! 

Tinerii înscriși la #UNR2022 vor avea nevoie de toată energia și de toate cunoștințele lor în securitate cibernetică, pentru că timp de 48 de ore vor rezolva exerciții de securitate cibernetică dintr-o gamă largă de categorii pe mai multe niveluri de dificultate. 

Concursul începe vineri, 6 mai, la ora 12 PM, și se termină duminică, 8 mai, la 12 PM. Atenție: câștigătorii din top 15 trebuie să ne trimită și o rezolvare mai detaliată – cunoscută în concursurile de tip CTF sub numele de write-up – până pe 8 mai, ora 23:59.

Ce vei învăța la concursul individual #UNR2022?

Bootcampul a fost un mediu de familiarizare și antrenament, în care cei înscriși au văzut cum arată un laborator, au încercat să rezolve exerciții și mai mult, au avut toate resursele la dispoziție să-și construiască o baza solidă de cunoștințe.  

Concursul individual vine în completarea Bootcampului ca un mediu de testare. Și totuși, este mult mai mult de atât!

Putem garanta fiecărui participant în parte că, după ce va trece prin toate exercițiile pregătite de mentorii și organizatorii #UNR2022 pentru concursul individual, își va da seama:

  • de tot ceea ce știe deja despre securitate cibernetică,
  • de tot ceea ce știe că mai are de învățat,
  • cât de puternică este motivația de a urma o carieră în domeniu,
  • câtă importanță au de fapt consistența și perseverența pentru a deveni un specialist cât mai bun în domeniu,
  • și că efectiv nu ai cum să te plictisești când vine vorba de securitate cibernetică 🙂

Iar dacă citești aceste rânduri, ești elev sau student cu o pasiune pentru securitate cibernetică și încă nu te-ai înscris ca să participi măcar la concursul individual, avem cel puțin 5 motive pentru care credem că ar trebui să o faci!

5 motive pentru care să te înscrii la (concursul individual) UNbreakable România 2022

1. Îți vei hrăni nevoia de cunoaștere într-un mediu competitiv:

Securitatea cibernetică este […] un domeniu foarte competitiv, în care este nevoie de cunoștințe la zi, în care înveți zilnic: trebuie să te perfecționezi, să fii la curent, să te conectezi cu ceilalți […]. Asta înseamnă că va trebui să vă dezvoltați nu doar aptitudini tehnice, ci și de comunicare, de coordonare, de lucru în echipe, inclusiv virtuale. (Dan Cîmpean, Director DNSC – Directoratul Național de Securitate Cibernetică, Kick-off Bootcamp Webinar)

2. Vei vedea cât de important e să faci parte dintr-un program și o comunitate care te ajută la formarea ta profesională:

Cea mai importantă linie de dezvoltare a unei națiuni este educația. Într-un domeniu care se află în stare incipientă, așa cum este și securitatea cibernetică, programele pentru resursa umană sunt esențiale. De aceea, vă încurajez să vă dezvoltați în acest domeniu: vă oferă satisfacții profesionale, un statut bun în societate și multe altele. (Anton Rog, Șeful Centrului Național Cyberint, Kick-off Bootcamp Webinar)

Criminalitatea informatică este un domeniu aflat într-o permanentă inovare și expansiune […]. Activitatea Poliției Române în acest domeniu se desfășoară pe două paliere: pe de-o parte de combatere a acestui fenomen, ca acțiune reactivă. Pe de altă parte avem și o componentă proactivă, de prevenire. […] UNbreakable România este mediul ideal care oferă tinerilor resursele necesare de a analiza și înțelege aceste două componente atât de importante în activitatea de zi cu zi a experților Poliției Române în securitate cibernetică și ne bucurăm să le fim alături în acest demers. (Sorin Stănică, Comisar-șef de poliție în cadrul Institutului de Cercetare și Prevenire a Criminalității din Poliția Română, Kick-off Bootcamp Webinar)

3. Te vei bucura de acces la resurse de testare, pe lângă cele de învățare:

Prin participarea la acest exercițiu, aveți ocazia de a accesa gratuit resurse prin componenta de training și vă veți putea dezvolta abilitățile tehnice necesare care vă vor ajuta într-o viitoare carieră în securitate cibernetică. Sfatul meu este să nu ratați astfel de oportunități în viață, iar UNbreakable România este o astfel de oportunitate. (Lt. Col. Ing. Sorin Manole, Șeful Agenției de Apărare Cibernetică în cadrul Comandamentului Apărării Cibernetice, Kick-off Bootcamp Webinar)

4. Vei face parte dintr-un fenomen aflat în continuă expansiune:

UNbreakable România este un efort continuu și susținut, cu un ritm de creștere exponențial. Ne-am dori ca, în câțiva ani, printr-un parteneriat între mediul public și cel privat, să vedem modulele, laboratoarele, cursurile și CTF-urile de tipul celor propuse la UNbreakable ca parte integrantă a curriculei, cel puțin la nivel academic, care să fie și aprobată de instituțiile de stat corespunzătoare. (Cristian Pațachia-Sultănoiu, Development & Innovation Manager, Orange România, Kick-off Bootcamp Webinar)

5. Îți vei da seama ce skill-uri specifice ai și ce rol poți juca în calitate de viitor specialist:

Este foarte la modă zona de ethical hacking, însă experții în securitate pot avea diferite nivele tehnice. Dacă un penetration tester trebuie să știe cod, pentru un analist de securitate sunt mai importante mindsetul și abilitățile de comunicare, gândire critică și atenție la detalii. Există mai multe roluri în zona de securitate informatică, astfel încât oricine este interesat și lucrează pentru a se dezvolta, cu siguranță va reuși să intre în acest sector. (Alexandru Andone, Director European Delivery Center Infrastructure, Cegeka România, Kick-off Bootcamp Webinar)

Înscrierile la UNbreakable România 2022 continuă până pe 8 mai!

Competiția UNbreakable România este organizată de către Bit Sentinel în colaborare cu Orange România și se desfășoară pe platforma tehnică educațională CyberEDU. În acest an se bucură de sprijinul Cegeka RomâniaEY România și Zitec.

Liceenii și studenții interesați se mai pot înscrie, gratuit, pe site-ul oficial UNbreakable România.

concursul individual unbreakable romania 2022