Home

UNbreakable Romania 2022

Este oficial: UNbreakable România este „cel mai antrenant concurs, ever!”

Nu, nu este o recenzie marca The New York Times, dar este infinit mai valoroasă de atât.

În urmă cu doar câteva săptămâni evaluam performanțele tinerilor participanți la #UNbreakableRomania2022, în etapa de pregătire, la concursul individual și la competiția pe echipe. Rezultatele obținute de liceenii și studenții care s-a înscris în program ne-au depășit așteptările și ne motivează să ne uităm cu încredere spre viitorul industriei de securitate cibernetică în România dar și în regiune.

Acum a venit rândul participanților să evalueze experiența UNbreakable România:

 1. Este ea necesară?
 2. Înveți ceva nou?
 3. Merită să încerci?
 4. Ai ce povesti cu prietenii tăi?
 5. Te-ai mai întoarce pentru o nouă ediție?

Gânduri de la #UNR2022

Tinerii ne-au transmis câteva rânduri care ne-au răspuns la această serie de întrebări pe care ni le punem cu fiecare ediție a programului. Și de această dată, reacția lor ne determină  să ne uităm cu încredere spre viitorul UNbreakable România:

Mă numesc M.A. și sunt student în anul I la informatică. Când am început anul nu aveam nici măcar noțiunile introductive ale securității cibernetice, dar etapa de pregătire a concursului UNbreakable a fost un salt uriaș făcut de către mine în această direcție. Am aflat ce înseamnă securitate cibernetică și, mai mult, am aflat cât de importantă este și cum o putem aplica pentru a ne securiza aplicațiile. Pe scurt, a fost o importantă perioadă de dezvoltare pentru mine și sunt sigur că a așa a fost și pentru colegii mei.

Securitatea cibernetică este viitorul. M-am înscris la UNbreakable pentru a pătrunde în această lume și pentru a vedea dincolo de ceea ce majoritatea văd când navighează pe diferite pagini de net sau când deschid anumite fișiere. Securitatea cibernetică e ca un tablou abstract, trebuie să vezi în profunzime pentru a înțelege imaginea de ansamblu. 

UNbreakable este o inițiativa super. Am aflat câteva lucruri noi în urma webinariilor, iar problemele de pe CyberEDU te ajută să-ți dezvolți noi skill-uri. UNbreakable este o super experiență!

UNbreakable e pe departe cel mai reușit concurs de securitate cibernetică din România.

Mereu mi-am dorit să învăț despre securitatea cibernetică, iar UNbreakable a fost prima mea oportunitate să fac acest lucru. Din păcate am fost destul de ocupat cu facultatea și nu am putut participa la toate webinariile, dar voi aprofunda vara asta toate subiectele dezbătute de voi. Cu siguranță voi participa și la următorul bootcamp, a fost o experiență plăcută. Sper doar să am mai mult timp liber pentru asta.

Datorită platformei CyberEDU m-am putut pregăti pentru a lucra într-un mediu real. Pentru mine este absolut extraordinar faptul că există un proiect atât de util, în special unul românesc.

E o experiență unică. În mare parte am rămas dezamăgită de concursurile din România, dar apoi am avut parte de UNbreakable și mi se pare la alt nivel. Atracția mea față de securitate cibernetică a crescut mai mult de când particip la această competiție.

Consider că acest concurs CTF reprezintă o introducere bună în domeniul securității cibernetice pentru oricine. Orice nivel de cunoștințe vei avea, sigur vei căpăta experiență după un sezon de UNbreakable. Perioada de pregătire este foarte bună pentru începători, dar și pentru avansați. Începătorii pot să consulte materialele puse la dispoziție (care sunt foarte bune). Cei avansați pot să participe la webinarii interesante ce conțin subiecte despre care poate nu au avut ocazia să discute până în acel moment. Un exemplu bun este ce oportunități de joburi există în acest domeniu.

Cu siguranță nu va fi ultima dată când voi participa la UNbreakable.

Orice altă completare din partea noastră este de prisos.

Vă mulțumim!

Și vă așteptăm la viitoarea ediție UNbreakable Romania!

#UNbreakableRomania2023Loading….

Începe o carieră în securitate cibernetică

Tu ți-ai imaginat cum ar putea arăta cariera ta în securitate cibernetică?

Studiu de caz: Cegeka România 

Poate că UNbreakable România 2022 s-a încheiat, însă fenomenul continuă.

Cel mai complex program de securitate cibernetică pentru tinerii din România și-a câștigat această reputație tocmai pentru că el depășește granițele unei simple perioade competiționale. Scopul și misiunea programului UNbreakable România este aceea de a încuraja tinerii să urmeze o carieră în securitate cibernetică și de a-i ghida într-o carieră în care să devină experți. 

Echipa Cegeka România a rezonat cu misiunea UNbreakable, așa că a fost alături de noi, pentru al doilea an consecutiv, la ediția 2022. Probabil vă amintiți de webinarul „How to Kick Start Your Career” – în care echipa Cegeka România a explicat cum te pregătești în vederea unui proces de recrutare pentru un job în securitate cibernetică. Sau poate ați participat la webinarul „How SOC organizes in a changing world” – unde am intrat în culisele unui centru operațional de securitate și am descoperit cum se desfășoară activitatea unui specialist într-o astfel de echipă.

În completarea sfaturilor oferite în cadrul celor două webinarii am continuat discuția cu Raluca Cotelea, Team Leader Vulnerability Management la Cegeka România. Raluca ne-a împărtășit câteva povești despre Cegeka, despre cum un tânăr pasionat de securitate cibernetică și interesat de partea defensivă a acesteia poate fi parte din echipă, despre cum ar putea să își construiască un parcurs profesional de succes și multe altele.

Decalajul de competențe în securitate cibernetică influențează desfășurarea proceselor de recrutare

UNbreakable România a fost conceput din nevoia de a crește numărul de specialiști în securitate cibernetică pentru piața muncii din România – și nu numai. Decalajul de competențe este în creștere – în Europa, diferența este estimată la aproape 199.000 de specialiști –, iar acest aspect afectează procesele de recrutare din companiile de profil. Însă unul din cei mai importanți furnizori de servicii IT&C din România a găsit deja o soluție pentru a accesa resursa umană de care are nevoie:

Expansiunea acestui domeniu, cel puțin în plan local, a fost una accentuată, ceea ce a dus la apariția unui dezechilibru pe care majoritatea companiilor îl resimt. Implicit, și dificultatea de a atrage și reține specialiști a crescut. Într-un astfel de context, flexibilizarea procesului de recrutare din prisma soluțiilor utilizate, seniorității necesare sau a etapelor corelate, cât și desfășurarea acestuia într-un ritm mai alert, au devenit noul standard. 

De asemenea, accentul s-a mutat spre explorarea potențialului candidaților de a activa în acest domeniu și de a se dezvolta în viitor, în comparație cu anii anteriori când cunoștințele tehnice și experiența practică aveau o pondere mai ridicată în luarea deciziei de angajare. 

De aceea, deși necesarul specialiștilor de securitate cibernetică este unul din ce în ce mai crescut, prin intermediul diferitelor programe derulate în sfera securității cibernetice (precum UNbreakable), companiile beneficiază de un real suport în minimizarea acestei diferențe, având oportunitatea de a fi în contact direct cu viitorii profesioniști din domeniu.

Cegeka este una din companiile care a beneficiat de un astfel de avantaj, mai ales în condițiile în care activitatea sa de recrutare în zona de SOC (Centru Operațional de Securitate) este foarte intensă. Echipa SOC a Cegeka a luat naștere acum 5 ani, iar în prezent numără 30 de membri si și se ocupă de gestionarea detecției și a răspunsului, EDR, NDR, SIEM, CSIRT, Threat Hunting, Threat Intelligence, Brand Intelligence, Penetration Testing, Digital Forensics. În portofoliul extins de servicii de securitate Cegeka avem și alte echipe (peste 100 de angajați dedicați) care se implică în zona de securitate complementară SOC-ului (networking, protecția datelor, audit, consultanță și guvernanță, securitate în cloud).

Dacă ai participat la UNbreakable România – la oricare din edițiile de până acum – și ai descoperit că ți se potrivește foarte mult zona defensivă din securitate cibernetică sau că ți-ar plăcea să lucrezi într-un SOC, iată cum arată procesul de recrutare pentru acest departament la Cegeka România:

Ca urmare a contextului actual, în care modelul nostru de lucru este unul hibrid, și procesul de recrutare a fost adaptat în consecință. Astfel, ne referim în principiu la 3 etape remote aplicabile pentru majoritatea rolurilor deschise pentru SOC-ul Cegeka:
– discuția de HR,
– discuția tehnică 
– și cea finală, 
scopul fiind cunoașterea completă a tuturor ariilor de interes pentru ambele părți. 

În discuția finală, accentul este pus pe posibilitățile de dezvoltare din cadrul departamentului, pornind de la planurile de creștere ale candidaților corelate cu suportul pe care noi, ca și companie, îl putem oferi în acest sens. 

Alături de cunoștințele tehnice specifice fiecărui rol din SOC, pentru noi contează în egală măsură abilitățile soft, cântărind foarte mult cele de comunicare, colaborare, adaptabilitatea, orientarea spre identificarea de soluții și dorința de creștere și dezvoltare.

Sunt abia la început de drum: cum pot să mă dezvolt din punct de vedere profesional?

Cel mai probabil mulți dintre voi deja au ajuns în punctul în care se întreabă „ok, am studiat și m-am antrenat destul pentru un job în securitate… și totuși, de unde încep?” Raluca are un sfat foarte simplu pentru voi:

Prima opțiune ar fi să înceapă ca Analiști SOC, deoarece vor avea ocazia să lucreze ca a doua linie de răspuns pentru incidente în cadrul Centrului Operațiunilor de Securitate din Cegeka. De asemenea, vor putea să lucreze cu toate instrumentele SOC ca utilizatori și să contribuie la dezvoltarea proceselor, dar și la automatizarea acestora. 

A doua opțiune ar fi să înceapă de pe o poziție de Inginer Junior, fie în departamentul de Management al Vulnerabilităților, fie chiar ca Inginer SOC. Aici, va opera serviciile (Managementul Vulnerabilităților, Detecție și Răspuns, Securitate Microsoft) ca expert tehnic și va contribui la implementări, activități de automatizare și dezvoltare de noi funcționalități.

Însă un candidat nu va putea rămâne mereu la un nivel de juniorat. O companie care își dorește să valorifice adevăratul potențial al resursei umane de care dispune va implementa o serie de planuri și activități pentru a motiva tinerii să se dezvolte profesional și să rămână în echipă. O companie trebuie să își asigure o serie de diferențiatori pe zona de retenție, în special, pentru ca tinerii să-și dorească în continuare să crească și să se dezvolte alături de echipă. Raluca ne-a dezvăluit cum procedează echipa Cegeka în acest sens:

Pentru fiecare Junior există două planuri de carieră – sau career paths – pe care le elaborăm încă de la început și le ajustăm în timp în funcție de evoluția acestora. Un prim plan de carieră este mai general, centrat pe cunoștințele necesare dezvoltării profesionale într-o direcție de interes. Acesta este elaborat mai degrabă pe un termen lung. 

Cel de-al doilea plan de carieră se concentrează mai degrabă pe ariile specifice de interes în cadrul domeniului în care vrea să se dezvolte juniorul, în cazul nostru domeniul larg fiind Securitate Cibernetică. Ariile particulare de dezvoltare pot fi: Răspuns la incident, Inginerie, Securitate în Cloud, Managementul Vulnerabilităților, Automatizarea și Orchestrarea Securității. Acest plan pe termen lung va fi în permanență urmărit de Team Leader.

De altfel, un alt punct important de menționat este modul în care reușim să păstrăm oamenii ce aduc valoare în munca lor prin mutări pe alte roluri în lateral și promovări în linie ascendentă interne. Nimeni nu își dorește să stagneze. Încurajăm discuțiile cât se poate de extensive asupra career path-ului și explorarea posibilităților de a se muta în alte echipe dacă acest lucru le va stimula creșterea pe parcursul carierei. 

De asemenea, ne asigurăm că promovăm talentele și le oferim spațiu angajaților să crească, să preia alte atribuții, să migreze spre alte roluri ce le răspunde la nevoile de dezvoltare prezente.

Job shadowing la Cegeka, în cuvinte  

Cu ocazia acestui scurt interviu, Raluca ne-a dezvăluit că Cegeka România pregătește două programe de internship, unul pe Managementul Vulnerabilității iar cel de-al doilea pentru SOC. Ambele vor debuta în luna septembrie vor veni în ajutorul acelor tineri ce își doresc sa afle mai multe despre domeniu, să învețe mai mult și să decidă dacă este un Career Path pe care ar vrea să îl urmeze.  

Dacă te gândești să aplici, noi mai avem câteva extra detalii care te-ar putea ajuta să te decizi: media de vârstă din cadrul echipelor este de 30 ani, deci vei lucra cu o echipă destul de tânără. În plus, iată cum ar putea arăta o săptămână de lucru la Cegeka:

În primul rând, nicio zi nu seamănă cu cealaltă și nu este exact planificabilă. Este un mediu dinamic, mai puțin predictibil, zilele de muncă nu ar putea cu exactitate să fie sparte în sarcini fixe de îndeplinit în fiecare zi, ca o rutină.

În al doilea rând, depinde foarte mult de echipa din care faci parte. De exemplu, dacă începi ca Analist SOC vei fi responsabil de diverse cozi de incidente în SIEM, EDR, NDR, SOAR. Revenind la ideea anterioară, există poate sarcini generale de muncă – precum rezolvarea diverselor incidente – din care decurg alte sarcini specifice fiecărei situații sau incident. În cazul acestora există proceduri ce trebuie urmărite, însă este loc și de creativitate în ceea ce privește rezolvarea sau investigarea incidentelor în sine. 

Pe de altă parte, sunt și roluri unde ești asignat pe proiecte mai specifice – cum ar fi automatizări sau menținerea platformelor noastre de securitate -, unde pot apărea provocări și situații mai complexe.

Sună bine? Atunci e timpul să faci primii tăi pași – după UNbreakable 🙂 – pentru o carieră așa cum ți-o dorești

Raluca ne-a împărtășit niște povești și niște experiențe pe care mulți dintre voi și le-ar dori sau cu care probabil că rezonați. În acest caz, înseamnă că v-ați găsit ușor calea pe care să o urmați. Echipa Cegeka România abia așteaptă să vă cunoască! 

Și chiar dacă nu ați rezonat pe deplin cu cele amintite mai sus și încă mai explorați oportunități, vă încurajăm să o faceți astfel încât să vedeți ce vi se potrivește cel mai bine. Securitatea cibernetică este un domeniu care se ramifică pe foarte multe planuri și care necesită o varietate de abilități și cunoștințe. Fiecare din voi își poate găsi rolul potrivit – e nevoie doar ca voi să deveniți conștienți de ceea ce puteți, știți și vă place să faceți. UNbreakable România 2023 vă mai oferă o șansă în acest sens. Ne vedem curând!

Competiția pe echipe UNbreakable România 2022

UNbreakable România 2022 a premiat câștigătorii competiției pe echipe

Prima etapă de concurs a programului din acest an UNbreakable România s-a încheiat cu o serie de rezultate remarcabile. În cadrul concursului individual, tinerii pasionați de securitate cibernetică din România și-au testat abilitățile tehnice și au dovedit că viitorul acestei industrii este mai mult decât promițător.

De ce este nevoie de o competiție pe echipe la UNbreakable România?

Securitatea cibernetică înseamnă totuși, mai mult decât resurse studiate, informații acumulate și exerciții rezolvate. Munca unui specialist în securitate cibernetică se desfășoară de cele mai multe ori în echipă: fiecare membru vine cu propria expertiză și, comunicând eficient cu ceilalți colegi, asigură complementaritatea cunoștințelor pentru a obține un rezultat cât mai eficient sau poate pentru a oferi un serviciu de cea mai înaltă calitate.  

Competiția pe echipe de la UNbreakable a fost creată întocmai ca o simulare a acestui mediu de lucru. Astfel, această ultimă etapă de concurs este și cea mai solicitantă, pentru că testează și abilitățile soft ale participanților, pe lângă cele tehnice.

Cum te pregătești pentru competiția pe echipe de la UNbreakable România?

Prima provocare a competiției pe echipe începe, de fapt, cu mult înaintea concursului propriu-zis. Este vorba de crearea echipei, care trebuie să îndeplinească o serie de cerințe: 

 • maxim 3 membri, 
 • din aceeași unitate de învățământ 
 • sau din același județ.

După formarea echipei, urmează încă un pas important, și anume stabilirea rolurilor fiecărui membru și modul de lucru: 

 • cine are capacitatea de a fi lider, de a-și da seama de nivelul de pregătire și de cunoștințe a fiecărui coleg în parte pentru a-i coordona ulterior în mod eficient în rezolvarea exercițiilor din concurs? 
 • cum poate contribui fiecare membru în competiție?
 • care vor fi canalele de comunicare? 
 • cum își va împărți echipa sarcinile? 

Cum s-a desfășurat competiția pe echipe și cine sunt câștigătorii?

Echipele înscrise în competiție au făcut față cu succes tuturor acestor provocări. În weekendul 20-22 mai, 71 de echipe din 82 înregistrate au rezolvat cel puțin un exercițiu din 26 puse la dispoziție, din următoarele categorii:

 • Criptografie și algoritmi de criptare, encodare sau hashing;
 • Securitatea și exploatarea vulnerabilităților în aplicații web;
 • Securitatea și exploatarea vulnerabilităților în aplicații mobile / desktop;
 • Informațiile obținute pe baza tehnicilor și uneltelor de tip OSINT (Open Source Intelligence);
 • Enumerarea și exploatarea serviciilor și sistemelor;
 • Analiză jurnale electronice (logs);
 • Analiza traficului de rețea;
 • Analiza capturilor de date, memorie sau hard disk (forensics) – aceasta este și categoria care a înregistrat cea mai mare medie de încercări de rezolvare (peste 3300);
 • Inginerie inversă pentru aplicații executabile, scripturi sau documente;
 • Securitatea rețelelor wireless.

Ne face plăcere să anunțăm câștigătorii competiției pe echipe pentru ambele categorii!

Competiția pe echipe UNbreakable România 2022
Competiția pe echipe UNbreakable România 2022

10 lucruri care s-au întâmplat la competiția pe echipe de la UNbreakable România

1 – Primul răspuns corect a fost trimis în 4 minute și 9 secunde de la start, de către jucătorul 0x19fec7ed, de la Colegiul Național Tudor Vianu din București.

2 – În prima oră de concurs au fost înregistrate 61 de răspunsuri corecte, pentru 14 exerciții, din partea a 28 de echipe, și 263 de încercări eșuate.

3 – În primele 12 ore de concurs au fost înregistrate 544 de răspunsuri corecte, pentru 21 de exerciții, din partea a 64 de echipe, și 3415 de încercări eșuate.

4 – În ultima oră de concurs au fost înregistrate 16 răspunsuri corecte, pentru 8 exerciții, din partea a 14 de echipe, și 277 de încercări eșuate.

5 – La final de concurs au fost înregistrate 6836 de încercări eșuate. Exercițiile au fost rezolvate de 452 de ori, iar pentru ele au fost trimise 1013 răspunsuri corecte.

6 – Exercițiul „Dacian” a avut 53 de rezolvări. Acesta este un exercițiu ce a presupus investigarea și identificarea răspunsului corect ascuns într-un joc.

7 – Trei exerciții au fost la egalitate cu doar 3 rezolvări fiecare: „Digital-talking” (Crypto), „Pro-trace” (OSINT) și „Camera-man” (OSINT).

8 – Categoria de exerciții intitulată FORENSICS a avut în medie 128.8 de rezolvări.

9 – Categoria de exerciții intitulată OSINT a avut în medie 3 rezolvări.

10 – The Few Chosen, echipa Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, a rezolvat toate cele 26 de exerciții în doar 32 de ore după start, fiind și cea mai rapidă echipă.

Competiția UNbreakable România este organizată de către Bit Sentinel în colaborare cu Orange România și se desfășoară pe platforma tehnică educațională CyberEDU. În acest an se bucură de sprijinul Cegeka RomâniaEY România și Zitec.

concursul individual unbreakable romania 2022

6 liceeni și studenți din cei aproape 800 înscriși la concursul individual UNbreakable România 2022 au dovedit că sunt cei mai buni

Statisticile concursului confirmă nivelul înalt de performanță în securitate cibernetică al tinerilor din România

Acum câteva săptămâni anunțam începerea perioadei competiționale de la UNbreakable România 2022 printr-o recapitulare a tot ceea ce a însemnat #UNR2022Bootcamp – o perioadă bogată în activități menită să le transmită celor înscriși o parte din energia, mindsetul și dinamismul industriei de securitate cibernetică.

Cum a arătat primul weekend competițional de la #UNR2022

Iată că momentul primei faze de concurs a venit, iar competiția individuală programată pentru  weekendul 6-8 mai s-a dovedit a fi cel puțin la fel de intensă ca perioada de pregătire!

Cei aproape 800 de participanți au avut la dispoziție 48 de ore să rezolve 21 de exerciții din următoarele categorii:

 • Criptografie și algoritmi de criptare, encodare sau hashing;
 • Securitatea și exploatarea vulnerabilităților în aplicații web;
 • Securitatea și exploatarea vulnerabilităților în aplicații mobile / desktop;
 • Informațiile obținute pe baza tehnicilor și uneltelor de tip OSINT (Open Source Intelligence);
 • Enumerarea și exploatarea serviciilor și sistemelor;
 • Analiză jurnale electronice (logs);
 • Analiza traficului de rețea;
 • Analiza capturilor de date, memorie sau hard disk (forensics) – aceasta este și categoria care a înregistrat cea mai mare medie de încercări de rezolvare (peste 3300);
 • Inginerie inversă pentru aplicații executabile, scripturi sau documente;
 • Securitatea rețelelor wireless.

Exercițiile au acoperit mai multe categorii de dificultate – începător, ușor, mediu, avansat – iar la nivelul începător a fost înregistrată cea mai mare medie a rezolvărilor.

Activitatea cotidiană a unui specialist în securitate cibernetică este plină de provocări, iar cei care își doresc cu adevărat să devină buni profesioniști în domeniu trebuie să înțeleagă ce înseamnă cu adevărat presiunea. La competițiile UNbreakable România așteptările sunt la fel de mari, tocmai pentru ca participanții să aibă parte de o experiență cât mai aproape de realitate. Astfel, se pregătesc pentru experiența unui viitor job în securitate cibernetică. 

Rezultatele și performanțele obținute de tineri în cadrul concursului individual ne-au dovedit că aceștia sunt pe drumul ce bun și că industria de securitate cibernetică a câștigat deja o serie de specialiști care, în timp și cu multă perseverență, vor deveni din ce în ce mai buni. 

Concursul individual a desemnat câștigătorii!

Astfel, ne face plăcere să anunțăm câștigătorii concursului individual pentru ambele categorii!

concursul individual unbreakable romania 2022

Poți vedea clasamentul integral direct pe site.

De asemenea, în infograficul de mai jos găsiți o serie de statistici care reflectă nivelul de securitate cibernetică din România.

10 lucruri care s-au întâmplat la concursul individual de la UNbreakable România, sezonul toamnă-iarnă

1 – Prima tentativă de răspuns a fost înregistrată la minutul 1:41 după startul concursului și a aparținut unui participant din Hunedoara.

2 – Primul răspuns corect a fost trimis în 3 minute și 12 secunde de la start start, de către un participant din București.

3 – În prima oră de concurs au fost înregistrate 716 încercări, 151 de răspunsuri corecte și 565 greșite, trimise de 67 de jucători unici.

4 – În primele 12 ore de concurs au fost înregistrate 6134 de încercări, 1173 de răspunsuri corecte și 4960 greșite, trimise de 144 de jucători unici.

5 – În ultima oră de concurs au fost înregistrate 1046 de încercări, 61 de răspunsuri corecte și 985 greșite, trimise de 37 de jucători unici.

6 – Exercițiul “encoding-party2” a avut cele mai multe rezolvări – 127. Concurenții au avut de decodat un mesaj ascuns cu un cifru.

7 – Exercițiul “medical-instrument” a avut cele mai puține rezolvări (8). Concurenții au avut de investigat o imagine a unui sistem de operare de tip Linux și de răspuns apoi la întrebări despre aceasta.

8 – La final de concurs au fost înregistrate 15133 de încercări, din care 2214 rezolvări au fost corecte.

9 – Cel mai rapid jucător a fost Niță Horia (Universitatea Babeș Boylai din Cluj-Napoca), rezolvând toate exercițiile cu 18 ore înainte de final.

10 – 27% dintre tinerii care au participat la ediția din 2022 a UNbreakable au participat și la programul din 2021.

Competiția UNbreakable România este organizată de către Bit Sentinel în colaborare cu Orange România și se desfășoară pe platforma tehnică educațională CyberEDU. În acest an se bucură de sprijinul Cegeka RomâniaEY România și Zitec.

concursul individual unbreakable romania 2022

5 motive pentru care nu trebuie să ratezi concursul individual de la UNbreakable România 2022!

Fenomenul UNbreakable România încheie astăzi încă un capitol: etapa de pregătire a ediției din acest an, #UNR2022Bootcamp, a luat sfârșit!

Ce a însemnat, totuși, #UNR2022Bootcamp? 

Depinde de cum privești lucrurile, și anume:  

concursul individual unbreakable romania 2022
 1. O perioadă atât de intensă, încât nici nu ne-am dat seama când a trecut o lună…
 2. O ocazie bună de a cunoaște și interacționa cu nume reprezentative din domeniul securității cibernetice, nu doar la deschiderea oficială, ci chiar pe tot parcursul etapei, prin mentorii prezenți.
 3. Cel puțin o informație sau resursă nouă pe zi – am participat în fiecare seară la webinarii de pregătire în securitate cibernetică (iar în total am organizat 20 de webinarii).
 4. Studiu, studiu, studiu: pentru că am pus la dispoziție o serie de PDF-uri cu resurse teoretice în limba română spre a fi răsfoite.
 5. Foarte mult antrenament! Cifrele ne confirmă acest lucru: timp de o lună, cei peste 750 de participanți au încercat să rezolve peste 100 de exerciții de pe platforma tehnică educațională CyberEDU. La final, am primit din partea lor 7577 steaguri, dintre care doar 285 au fost corecte. Important e să încerci, totuși 🙂 
 6. În industria securității cibernetice, comunitatea joacă un rol extraordinar pentru formarea unui specialist în domeniu (și nu numai). Așa că etapa de pregătire a fost și despre socializare (virtuală), pe grupul de Discord al CyberEDU, unde participanții au avut ocazia să-și facă prieteni cu aceeași pasiune pentru securitate cibernetică.

Suntem siguri că experiența fiecărui participant a fost diferită și sperăm că fiecare din cei peste 750 de tineri înscriși au profitat și au apreciat, într-o variantă sau alta, ceea ce #UNR2022Bootcamp a avut de oferit.

Însă nu avem suficient timp să devenim nostalgici! UNbreakable oferă, pe lângă posibilitățile de studiu și antrenament, și vibe-ul industriei de securitate cibernetică: flexibilitate, gândire creativă, promptitudine și dinamism.

Astfel, după un bootcamp atât de complex, trecem direct prima fază a competiției!

concursul individual unbreakable românia 2022

Concursul individual începe mâine, 6 mai! 

Tinerii înscriși la #UNR2022 vor avea nevoie de toată energia și de toate cunoștințele lor în securitate cibernetică, pentru că timp de 48 de ore vor rezolva exerciții de securitate cibernetică dintr-o gamă largă de categorii pe mai multe niveluri de dificultate. 

Concursul începe vineri, 6 mai, la ora 12 PM, și se termină duminică, 8 mai, la 12 PM. Atenție: câștigătorii din top 15 trebuie să ne trimită și o rezolvare mai detaliată – cunoscută în concursurile de tip CTF sub numele de write-up – până pe 8 mai, ora 23:59.

Ce vei învăța la concursul individual #UNR2022?

Bootcampul a fost un mediu de familiarizare și antrenament, în care cei înscriși au văzut cum arată un laborator, au încercat să rezolve exerciții și mai mult, au avut toate resursele la dispoziție să-și construiască o baza solidă de cunoștințe.  

Concursul individual vine în completarea Bootcampului ca un mediu de testare. Și totuși, este mult mai mult de atât!

Putem garanta fiecărui participant în parte că, după ce va trece prin toate exercițiile pregătite de mentorii și organizatorii #UNR2022 pentru concursul individual, își va da seama:

 • de tot ceea ce știe deja despre securitate cibernetică,
 • de tot ceea ce știe că mai are de învățat,
 • cât de puternică este motivația de a urma o carieră în domeniu,
 • câtă importanță au de fapt consistența și perseverența pentru a deveni un specialist cât mai bun în domeniu,
 • și că efectiv nu ai cum să te plictisești când vine vorba de securitate cibernetică 🙂

Iar dacă citești aceste rânduri, ești elev sau student cu o pasiune pentru securitate cibernetică și încă nu te-ai înscris ca să participi măcar la concursul individual, avem cel puțin 5 motive pentru care credem că ar trebui să o faci!

5 motive pentru care să te înscrii la (concursul individual) UNbreakable România 2022

1. Îți vei hrăni nevoia de cunoaștere într-un mediu competitiv:

Securitatea cibernetică este […] un domeniu foarte competitiv, în care este nevoie de cunoștințe la zi, în care înveți zilnic: trebuie să te perfecționezi, să fii la curent, să te conectezi cu ceilalți […]. Asta înseamnă că va trebui să vă dezvoltați nu doar aptitudini tehnice, ci și de comunicare, de coordonare, de lucru în echipe, inclusiv virtuale. (Dan Cîmpean, Director DNSC – Directoratul Național de Securitate Cibernetică, Kick-off Bootcamp Webinar)

2. Vei vedea cât de important e să faci parte dintr-un program și o comunitate care te ajută la formarea ta profesională:

Cea mai importantă linie de dezvoltare a unei națiuni este educația. Într-un domeniu care se află în stare incipientă, așa cum este și securitatea cibernetică, programele pentru resursa umană sunt esențiale. De aceea, vă încurajez să vă dezvoltați în acest domeniu: vă oferă satisfacții profesionale, un statut bun în societate și multe altele. (Anton Rog, Șeful Centrului Național Cyberint, Kick-off Bootcamp Webinar)

Criminalitatea informatică este un domeniu aflat într-o permanentă inovare și expansiune […]. Activitatea Poliției Române în acest domeniu se desfășoară pe două paliere: pe de-o parte de combatere a acestui fenomen, ca acțiune reactivă. Pe de altă parte avem și o componentă proactivă, de prevenire. […] UNbreakable România este mediul ideal care oferă tinerilor resursele necesare de a analiza și înțelege aceste două componente atât de importante în activitatea de zi cu zi a experților Poliției Române în securitate cibernetică și ne bucurăm să le fim alături în acest demers. (Sorin Stănică, Comisar-șef de poliție în cadrul Institutului de Cercetare și Prevenire a Criminalității din Poliția Română, Kick-off Bootcamp Webinar)

3. Te vei bucura de acces la resurse de testare, pe lângă cele de învățare:

Prin participarea la acest exercițiu, aveți ocazia de a accesa gratuit resurse prin componenta de training și vă veți putea dezvolta abilitățile tehnice necesare care vă vor ajuta într-o viitoare carieră în securitate cibernetică. Sfatul meu este să nu ratați astfel de oportunități în viață, iar UNbreakable România este o astfel de oportunitate. (Lt. Col. Ing. Sorin Manole, Șeful Agenției de Apărare Cibernetică în cadrul Comandamentului Apărării Cibernetice, Kick-off Bootcamp Webinar)

4. Vei face parte dintr-un fenomen aflat în continuă expansiune:

UNbreakable România este un efort continuu și susținut, cu un ritm de creștere exponențial. Ne-am dori ca, în câțiva ani, printr-un parteneriat între mediul public și cel privat, să vedem modulele, laboratoarele, cursurile și CTF-urile de tipul celor propuse la UNbreakable ca parte integrantă a curriculei, cel puțin la nivel academic, care să fie și aprobată de instituțiile de stat corespunzătoare. (Cristian Pațachia-Sultănoiu, Development & Innovation Manager, Orange România, Kick-off Bootcamp Webinar)

5. Îți vei da seama ce skill-uri specifice ai și ce rol poți juca în calitate de viitor specialist:

Este foarte la modă zona de ethical hacking, însă experții în securitate pot avea diferite nivele tehnice. Dacă un penetration tester trebuie să știe cod, pentru un analist de securitate sunt mai importante mindsetul și abilitățile de comunicare, gândire critică și atenție la detalii. Există mai multe roluri în zona de securitate informatică, astfel încât oricine este interesat și lucrează pentru a se dezvolta, cu siguranță va reuși să intre în acest sector. (Alexandru Andone, Director European Delivery Center Infrastructure, Cegeka România, Kick-off Bootcamp Webinar)

Înscrierile la UNbreakable România 2022 continuă până pe 8 mai!

Competiția UNbreakable România este organizată de către Bit Sentinel în colaborare cu Orange România și se desfășoară pe platforma tehnică educațională CyberEDU. În acest an se bucură de sprijinul Cegeka RomâniaEY România și Zitec.

Liceenii și studenții interesați se mai pot înscrie, gratuit, pe site-ul oficial UNbreakable România.

concursul individual unbreakable romania 2022

În curând începe etapa de pregătire pentru concursurile UNbreakable România 2022!

Aproape 600 de tineri s-au înscris la UNbreakable România 2022!

Este al treilea an consecutiv în care UNbreakable România își propune să aducă mai aproape securitatea cibernetică de tânăra generație de studenți și elevi din România. A început ca un simplu concurs în 2020 și acum, în 2022, a devenit un program complex și intens care construiește o bază solidă pentru viitoare cariere în securitate cibernetică.

UNbreakable România a dat startul înscrierilor la ediția din acest an la 1 martie.

Aproape 600 de tineri din toată țara au răspuns provocării și s-au înregistrat în program.

Aceștia sunt așteptați să participe la deschiderea oficială a etapei de pregătire, care va avea loc online pe 5 aprilie, începând cu ora 16.00

Etapa de pregătire UNbreakable România 2022

Etapa de pregătire – deschiderea oficială

Participanții vor avea ocazia să cunoască și să interacționeze cu nume reprezentative din domeniul securității cibernetice, atât din mediul public cât și din mediul privat, care vor împărtăși experiența lor și vor oferi sfaturi valoroase de carieră. 

La sesiune specială de kick-off îi vom avea alături de noi pe:

 • Dan Cîmpean, Director în cadrul Directoratului Național de Securitate Cibernetică,
 • Anton Rog, Șeful Centrului Național Cyberint,
 • Sorin Ioan Stănică, Comisar-şef de poliţie în cadrul Institutului de Cercetare și Prevenire a Criminalității din Poliția Română,
 • Lt. col. ing. Sorin Manole, Șeful Agenției de Apărare Cibernetică în cadrul Comandamentului Apărării Cibernetice,
 • Cristian Pațachia-Sultănoiu, Development & Innovation Manager Orange România,
 • Alexandru Andone, Director European Delivery Center Infrastructure Cegeka România,
 • Andrei Avădănei, CEO Bit Sentinel,
 • Florina Dumitrache, CEO CyberEDU.
Etapa de pregătire UNbreakable România 2022

#UNR22Bootcamp – o lună plină de cursuri online și exerciții dedicate exclusiv studiului securității cibernetice

Etapa de pregătire se va desfășura în perioada aprilie – mai 2022.

Platforma tehnică educațională CyberEDU găzduiește deja peste 100 de exerciții și laboratoare practice care îi vor ajuta pe elevii și studenții înscriși să înțeleagă metodologia concursului și cerințele de rezolvare. Scopul este să își dezvolte capabilitățile practice și să aibă la dispoziție un poligon de practică unde se pot antrena 24/7 cu laboratoare inspirate din viața reală.

În completarea lor vin resursele teoretice puse la dispoziție și cele aproape 20 de webinarii programate până la începerea concursurilor din luna mai. Acestea vor acoperi o varietate de teme și subiecte: tehnici de tip OSINT, concepte fundamentale de guvernanță, managementul riscului și complianță, managementul parolelor și tehnici de spargere a parolelor și multe altele.

Nu în ultimul rând, peste 20 de mentori – experți din industrie din mediul de business, de stat sau academic, precum și alumni ai programului – sunt pregătiți să ghideze participanții pe tot parcursul etapei de pregătire. Fie că este vorba de rezolvarea exercițiilor, de explicarea unor termeni sau pur și simplu de un sfat din experiența personală de lucru în securitate cibernetică, participanții vor putea contacta oricând mentorii pe canalul dedicat de Discord.

Înscrierile la UNbreakable România 2022 continuă!

Competiția UNbreakable România este organizată de către Bit Sentinel în colaborare cu Orange România și se desfășoară pe platforma tehnică educațională CyberEDU. În acest an se bucură de sprijinul Cegeka România, EY România și Zitec.

Liceenii și studenții interesați se mai pot înscrie, gratuit, pe site-ul oficial UNbreakable România.

UNbreakable România revine în 2022 cu o nouă ediție și cu extra beneficii!

Liceenii și studenții se pot înscrie acum la noua ediție a programului național de securitate cibernetică

În 2021, peste 1500 tineri din aproape toată țara s-au înscris în programul care îi ajută să facă primii pași către o carieră în securitate cibernetică. Din cei peste 850 de liceeni și studenți participanți la ediția de primăvară – vară, 30% s-au reîntors pentru sezonul de toamnă – iarnă 2021.

Din ce în ce mai mulți tineri văd securitatea cibernetică drept o opțiune foarte bună de carieră. La fel de mulți tineri văd în UNbreakable:

o șansă bună de a vedea cum arată industria de securitate cibernetică din România

un început bun pentru un începător, o provocare pentru cei avansați

mai mult fun decât stres” 

Astfel că UNbreakable revine și în acest an, adăugând noi beneficii pentru liceeni, studenți și profesorii coordonatori deopotrivă! Tinerii care frecventează o instituție de învățământ din România se pot înscrie gratuit pe site-ul oficial, începând cu 1 martie.

Înscrieri UNbreakable România 2022

Ce se întâmplă la UNbreakable România 2022? 

1. Timp de o lună (aprilie – mai), participanții trec printr-o perioadă de pregătire intensă în care se vor familiariza cu domeniul și cu metodologia concursului prin cursuri, webinarii, tutoriale video și exerciții. Astfel, tinerii

 • marchează primul pas către o carieră de expert în securitate cibernetică,
 • au contact direct cu specialiști din domeniu,
 • își dezvoltă cunoștințele tehnice rezolvând exerciții și laboratoare inspirate din cazuri reale aliniate la standarde internaționale.

2. După etapa de pregătire, urmează concursul individual (mai). Participanții vor avea la dispoziție 48 de ore pentru a rezolva exerciții de securitate cibernetică din cele mai diverse.

3. Competiția pe echipe se va derula apoi între 20 – 22 mai, iar participanții își vor testa abilitățile de comunicare și muncă în echipă.

4. Mai mult decat atat, participanții se pot bucura de două noi mari beneficii marca UNbreakable România:

a) Resurse noi în zona de educație: tinerii vor putea accesa lista cursurilor academice, a programelor de master sau de doctorat în securitate cibernetică din România. Astfel,  pot vedea ce oportunități de studiu există pentru  aprofundarea cunoștințelor în domeniu. Această secțiune este în curs de actualizare.

b) Acces pe tot parcursul anului, ceea ce înseamnă și în afara perioadei competiționale, la toate resursele UNbreakable, prin UNR 24/7/365, dacă instituția de învățământ în care este înrolat/ă este înscrisă în program. Această secțiune este în curs de actualizare.

5. Programul UNbreakable România se încheie, ca și până acum, cu

Competiția UNbreakable România este organizată de către Bit Sentinel în colaborare cu Orange România și se desfășoară pe platforma tehnică educațională CyberEDU. În acest an se bucura de sprijinul Cegeka România si EY România.

Despre UNbreakable România

UNbreakable România este un program național organizat pentru liceenii și studenții din țară care se pregătesc pentru o carieră în securitate cibernetică sau care doresc să-și îmbunătățească cunoștințele din domeniu. La concursurile pilot organizate în 2020 s-au înscris peste 500 de participanți (elevi și studenți) reprezentând 16 universități și 62 de licee din 39 de județe. La edițiile din 2021, numărul participanților a depășit 1.500, din 29 de universități și 101 licee acoperind aproape toate județele României. Pentru a consulta în detaliu rezultatele de la primul sezon din 2021, puteți accesa acest infografic, iar pentru detalii despre cel de-al doilea sezon din 2021, puteți accesa acest infografic

9 motive pentru care să participi la UNbreakable România 2022!

UNbreakable România a început în 2020 sub forma unui concurs de tip Capture the Flag (CTF) dedicat tinerilor de liceu și studentilor din România. 

Decalajul de competențe în materie de securitate cibernetică a devenit din ce în ce mai evident, atât în sectorul privat, cât și în cel public. Securitatea cibernetică este din ce în ce mai bine înțeleasă ca o oportunitate de carieră pentru tânăra generație. Însă forța de muncă în domeniu la nivel mondial mai trebuie să crească cu 65% pentru a veni în mod eficient în întâmpinarea tuturor acestor provocări. 

Este nevoie în continuare de eforturi susținute pentru a încuraja tinerii să se specializeze în acest domeniu de activitate. Pentru ca noile generații de hackeri etici să poată combate atacurile cibernetice atât de frecvente și sofisticate, este nevoie de un mediu propice dezvoltării, testării și aprofundării cunoștințelor specifice necesare.

UNbreakable România 2021

Astfel că, din 2021, UNbreakable se transformă într-un program mult mai complex, de educare a liceenilor și studenților pasionați de securitate cibernetică. Pe lângă două etape de concurs – individual și pe echipe – participanții au acum acces și la o etapă de pregătire, ce oferă o serie de webinarii, resurse teoretice, exerciții practice pe platforma CyberEDU și mentori, experți și alumni din industrie, gata în orice moment să răspundă la întrebări.

UNbreakable România se dovedește a fi o inițiativă de succes: din cei peste 850 de liceeni și studenți participanți la ediția de primăvară – vară, 30% s-au reîntors pentru sezonul de toamnă – iarnă 2021. Alături de ei au concurat și nou-veniți care au obținut rezultate remarcabile.

UNbreakable România, sezonul primăvară-vară și sezonul toamnă-iarnă – o privire comparativă

Spre UNbreakable România 2022
Spre UNbreakable România 2022
Spre UNbreakable România 2022

Spre UNbreakable România 2022 – 9 motive pentru care să participi la ediția viitoare

În cadrul webinarului care a dat startul oficial al sezonului de toamnă-iarnă UNbreakable România, dl. Anton Rog, Șeful Centrului Național CyberInt aprecia că „mai ales în domeniul securității cibernetice resursa umană este cea mai importantă”. Cu fiecare ediție, UNbreakable își propune să ajungă cât mai repede la această resursă și să o pună în valoare, pentru ca fiecare participant să devină un expert valoros în securitate cibernetică.

De aceea, UNbreakable nu se oprește aici și ne uităm cu interes spre UNbreakable România 2022. Chiar și răspunsul din partea elevilor și studenților participanți a fost încurajator:

 1. Pentru cei care doresc să își depășească limitele de fiecare dată, recomand să petreacă un weekend în competiția UNbreakable”.
 2. Recomand tuturor elevilor să participe la UNbreakable, deoarece este mai mult fun decât stres.
 3. UNbreakable România a fost o experiență ce m-a asigurat de faptul că îmi doresc o carieră în securitate cibernetică.
 4. Foarte tare! Dacă vreți să vă finisați abilitățile, recomand cu cea mai mare bucurie CyberEDU.ro!
 5. UNbreakable este o șansă bună de a vedea cum arată industria de securitate cibernetică din România, dar și de a te distra rezolvând probleme CTF și de a cunoaște persoane cu aceeași pasiune ca și tine.
 6. Mi se pare că UNbreakable este o experiență de neuitat. Etapa de bootcamp a fost alcătuită din provocări interesante la care, în cazul în care rămâneai blocat, puteai să verifici write up-uri făcute de către mentori. Webinariile sunt perfecte pentru persoanele care au găsit recent o pasiune pentru securitate cibernetică.
 7. Mi-a plăcut foarte mult concursul. M-a ajutat să îmi găsesc pasiunea și să aflu care este nivelul meu. Toți adminii au fost foarte prietenoși și te ajută când ai nevoie de ceva.
 8. Un început bun pentru un începător, o provocare pentru cei avansați.
 9. A fost un concurs foarte plăcut, cu webinarii interesante, atât pentru începători cât și pentru persoanele mai avansate, iar adminii par niște persoane foarte răbdătoare și sunt de admirat pentru efortul depus în desfășurarea competiției.

UNbreakable România se va întoarce anul viitor!

Competiția pe echipe UNbreakable România, sezonul toamnă-iarnă 2021, a desemnat câștigătorii

După o etapă intensivă de pregătire de aproape o lună, participanții înscriși la UNbreakable România, competiția națională de securitate cibernetica pentru liceeni și studenți, au avut oportunitatea de a concura în cadrul primei etape de concurs: concursul individual. Pentru 48 de ore, peste 600 de participanți înscriși și-au demonstrat abilitățile tehnice de securitate cibernetică individuale în prima fază competițională. 

Concursul individual a fost urmat, la o săptămână distanță, de competiția pe echipe. Pentru că în domeniul securității cibernetice, aptitudinile „soft”, cum ar fi comunicarea și lucrul în echipă, sunt cel puțin la fel de importante precum cele tehnice, participanții au avut oportunitatea să formeze echipe și să concureze mai departe.

Ei avut de rezolvat 24 exerciții din următoarele categorii:

 • Criptografie și algoritmi de criptare, encodare sau hashing;
 • Securitatea și exploatarea vulnerabilităților în aplicații web;
 • Securitatea și exploatarea vulnerabilităților în aplicații mobile / desktop;
 • Informațiile obținute pe baza tehnicilor și uneltelor de tip OSINT (Open Source Intelligence);
 • Enumerarea și exploatarea serviciilor și sistemelor;
 • Analiză jurnale electronice (logs);
 • Analiza traficului de rețea;
 • Analiza capturilor de date, memorie sau hard disk (forensics);
 • Inginerie inversă pentru aplicații executabile, scripturi sau documente;
 • Securitatea rețelelor wireless;
 • Sisteme de control industrial. Această categorie a fost introdusă pentru prima dată la UNbreakable, cu susținerea OMV Petrom.

Astfel, ne face plăcere să anunțăm câștigătorii competiției pe echipe pentru ambele categorii!

10 lucruri care s-au întâmplat la competiția pe echipe de la UNbreakable România, sezonul toamnă-iarnă

 1. Primul răspuns corect a fost trimis de către o colegă din echipa HPB de la ​​COLEGIUL TEHNIC „DIMITRIE GHIKA” COMĂNEȘTI, după 5 minute și 45 de secunde. Exercițiul rezolvat a fost „mexican-specialties”.
 2. În prima oră de concurs, 18 echipe au trimis 489 de încercări și 31 de răspunsuri corecte. Tot în acest interval, 7 exerciții au primit răspunsuri corecte.
 3. În primele 12 ore de la începerea concursului, 39 echipe au trimis 2724 de încercări și 389 de răspunsuri corecte. Tot în acest interval, 21 exerciții au primit răspunsuri corecte.
 4. În ultima oră de concurs, 8 echipe au trimis 438 de încercări și 16 de răspunsuri corecte. Tot în acest interval, 10 exerciții au primit răspunsuri corecte.
 5. Cel mai rezolvat exercițiu a fost “comunication”, rezolvat de 36 de echipe. Acesta este un exercițiu standard care a presupus analiza unei capturi de date și recuperarea unei parole de wifi.
 6. Execițiul w0wpwn, ce a presupus exploatarea unui binar, nu a fost rezolvat de nicio echipă. Un alt exercițiu ce a pus mari dificultăți a fost „rodent-infestation”, rezolvat de doar 3 echipe. Exercițiul era reprezentat de o captură de trafic în care au fost înregistrate dovezi ale exfiltrării datelor utilizând o tehnică de tip “time-based”.
 7. Categoria cu cele mai multe rezolvări a fost ”Steganografie”, cu o medie de 34 de rezolvări pe exercițiu.
 8. Categoria cu cele mai puține rezolvări a fost „Exploatare / pwn”, cu o medie de 5.33 rezolvări pe exercițiu.
 9. La finalul concursului a fost înregistrat un total de 8409 de încercări, dintre care 808 au fost corecte.
 10. Nicio echipă nu a rezolvat toate exercițiile din competiție, însă cea mai bine clasată echipă a fost pwnibuc, cu 23 din 24 de exerciții rezolvate.

Dacă ești curios să afli mai multe statistici despre nivelul de cunoștințe de securitate cibernetică și să vezi rezultatele de la competiția pe echipe, te invităm să te uiți pe infograficul UNbreakable România de mai jos.

Competiția UNbreakable România este organizată de către Bit Sentinel în parteneriat cu Orange România. Ea se desfășoară online, pe platforma tehnică educațională CyberEDU.

Evenimentul este susținut de către OMV Petrom și DefCamp, cu sprijinul partenerilor instituționali: Directoratul Național de Securitate Cibernetică, Universitatea Titu Maiorescu din București, Universitatea de Vest din Timișoara, Universitatea Ovidius din Constanța, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași, Universitatea Politehnică din București, Academia de Studii Economice, Universitatea din București – Facultatea de Matematică și Informatică, Universitatea Transilvania din Brașov, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, Universitatea Maritimă din Constanța, Universitatea din Petroșani, Universitatea Babeș-Bolyai și Uniunea Profesorilor de Informatică din România – UPIR.

Principalii parteneri media sunt ISACA Romania Chapter, ANISClujITCodette, Best România, IQool, Security Espresso și Edupedu.

Concursul individual UNbreakable România, sezonul toamnă-iarnă 2021, a desemnat câștigătorii

După o etapă intensivă de pregătire de aproape o lună, participanții înscriși la UNbreakable România, competiția națională de securitate cibernetica pentru liceeni și studenți, au avut oportunitatea de a concura în prima etapă de concurs. 

Pentru 48 de ore, peste 600 de participanți înscriși și-au demonstrat abilitățile tehnice de securitate cibernetică în cadrul primei etape de concurs – concurs individual UNbreakable România.

Ei au avut de rezolvat 18 exerciții din următoarele categorii:
 • Criptografie și algoritmi de criptare, encodare sau hashing;
 • Securitatea și exploatarea vulnerabilităților în aplicații web;
 • Securitatea și exploatarea vulnerabilităților în aplicații mobile / desktop;
 • Informațiile obținute pe baza tehnicilor și uneltelor de tip OSINT (Open Source Intelligence);
 • Enumerarea și exploatarea serviciilor și sistemelor;
 • Analiză jurnale electronice (logs);
 • Analiza traficului de rețea;
 • Analiza capturilor de date, memorie sau hard disk (forensics);
 • Inginerie inversă pentru aplicații executabile, scripturi sau documente;
 • Securitatea rețelelor wireless.

Astfel, ne face plăcere să anunțăm câștigătorii concursului individual pentru ambele categorii!

Poți vedea clasamentul integral direct pe site.

10 lucruri care s-au întâmplat la concursul individual de la UNbreakable România, sezonul toamnă-iarnă

 1. Primul răspuns corect a fost trimis la doar 3 minute și 41 de secunde de la startul competiției, de către Ungureanu George Octavian, Colegiul Național „Ferdinand I” din Bacău.
 2. În prima oră de concurs, participanții au trimis 245 de încercări și 52 de răspunsuri corecte. Tot în acest interval, 35 de jucători au avut cel puțin un răspuns corect.
 3. În 12 ore de la începerea concursului, participanții au trimis 3471 de încercări și 385 de răspunsuri corecte. Tot în acest interval, 99 de jucători au avut cel puțin un răspuns corect.
 4. În ultima oră, participanții au trimis 148 de încercări și 16 de răspunsuri corecte. Tot în acest interval, 11 jucători au avut cel puțin un răspuns corect.
 5. Cel mai rezolvat exercițiu a fost “neighborhood”, pentru care 82 dintre participanți au trimis soluții. Exercițiul a presupus analiza unei capturi de trafic pentru a recupera parola wireless a unei rețele, utilizând metode specifice.
 6. Două exerciții au fost la egalitate cu cel mai scăzut număr de rezolvări – doar 5. Este vorba despre “enigma”, care a presupus recuperarea unui mesaj criptat folosind algoritmul Enigma, cunoscut pentru utilizarea lui în al Doilea Război Mondial pentru comunicare securizată. Al doilea exercițiu, intitulat “baby-yt-repeat”, a expus o aplicație web vulnerabilă la o problemă de securitate cunoscută în OWASP Top 10 sub denumirea de “Cross Site Scripting”.
 7. Categoria cu cele mai multe rezolvări a fost “Inginerie inversă pentru aplicații executabile, scripturi sau documente” cu un total de 121 de rezolvări.
 8. Categoria cu cele mai puține rezolvări a fost “Criptografie și algoritmi de criptare, encodare sau hashing”, cu un total de 11 rezolvări.
 9. La finalul concursului a fost înregistrat un total de 7959 de încercări, dintre care 786 de succes.
 10. Așa cum ne-a obișnuit de la ediția anterioară, ADRAGOS a fost cel mai rapid jucător. De asemenea, ADRAGOS, NIȚĂ HORIA și DIMITRIE-TOMA FURDUI, câștigătorii categoriei UNIVERSITATE, au rezolvat toate exercițiile din concurs.

Aproximativ 30% dintre elevii și studenții care au participat la UNbreakable România, sezonul toamnă-iarnă, au fost înscriși și la sezonul primăvară-vară.

Dacă ești curios să afli mai multe statistici despre nivelul de cunoștințe de securitate cibernetică și să vezi rezultatele de la concursul individual, te invităm să te uiți pe infograficul UNbreakable România de mai jos.

Competiția UNbreakable România este organizată de către Bit Sentinel în parteneriat cu Orange România. Ea se desfășoară online, pe platforma tehnică educațională CyberEDU.

Evenimentul este susținut de către OMV Petrom și DefCamp, cu sprijinul partenerilor instituționali: Directoratul Național de Securitate Cibernetică, Universitatea Titu Maiorescu din București, Universitatea de Vest din Timișoara, Universitatea Ovidius din Constanța, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași, Universitatea Politehnică din București, Academia de Studii Economice, Universitatea din București – Facultatea de Matematică și Informatică, Universitatea Transilvania din Brașov, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, Universitatea Maritimă din Constanța, Universitatea din Petroșani, Universitatea Babeș-Bolyai și Uniunea Profesorilor de Informatică din România – UPIR.

Principalii parteneri media sunt ISACA Romania Chapter, ANIS, ClujIT, Codette, Best România, IQool, Security Espresso și Edupedu.