Competiția pe echipe UNbreakable România, sezonul toamnă-iarnă 2021, a desemnat câștigătorii

După o etapă intensivă de pregătire de aproape o lună, participanții înscriși la UNbreakable România, competiția națională de securitate cibernetica pentru liceeni și studenți, au avut oportunitatea de a concura în cadrul primei etape de concurs: concursul individual. Pentru 48 de ore, peste 600 de participanți înscriși și-au demonstrat abilitățile tehnice de securitate cibernetică individuale în prima fază competițională. 

Concursul individual a fost urmat, la o săptămână distanță, de competiția pe echipe. Pentru că în domeniul securității cibernetice, aptitudinile „soft”, cum ar fi comunicarea și lucrul în echipă, sunt cel puțin la fel de importante precum cele tehnice, participanții au avut oportunitatea să formeze echipe și să concureze mai departe.

Ei avut de rezolvat 24 exerciții din următoarele categorii:

  • Criptografie și algoritmi de criptare, encodare sau hashing;
  • Securitatea și exploatarea vulnerabilităților în aplicații web;
  • Securitatea și exploatarea vulnerabilităților în aplicații mobile / desktop;
  • Informațiile obținute pe baza tehnicilor și uneltelor de tip OSINT (Open Source Intelligence);
  • Enumerarea și exploatarea serviciilor și sistemelor;
  • Analiză jurnale electronice (logs);
  • Analiza traficului de rețea;
  • Analiza capturilor de date, memorie sau hard disk (forensics);
  • Inginerie inversă pentru aplicații executabile, scripturi sau documente;
  • Securitatea rețelelor wireless;
  • Sisteme de control industrial. Această categorie a fost introdusă pentru prima dată la UNbreakable, cu susținerea OMV Petrom.

Astfel, ne face plăcere să anunțăm câștigătorii competiției pe echipe pentru ambele categorii!

10 lucruri care s-au întâmplat la competiția pe echipe de la UNbreakable România, sezonul toamnă-iarnă

  1. Primul răspuns corect a fost trimis de către o colegă din echipa HPB de la ​​COLEGIUL TEHNIC „DIMITRIE GHIKA” COMĂNEȘTI, după 5 minute și 45 de secunde. Exercițiul rezolvat a fost „mexican-specialties”.
  2. În prima oră de concurs, 18 echipe au trimis 489 de încercări și 31 de răspunsuri corecte. Tot în acest interval, 7 exerciții au primit răspunsuri corecte.
  3. În primele 12 ore de la începerea concursului, 39 echipe au trimis 2724 de încercări și 389 de răspunsuri corecte. Tot în acest interval, 21 exerciții au primit răspunsuri corecte.
  4. În ultima oră de concurs, 8 echipe au trimis 438 de încercări și 16 de răspunsuri corecte. Tot în acest interval, 10 exerciții au primit răspunsuri corecte.
  5. Cel mai rezolvat exercițiu a fost “comunication”, rezolvat de 36 de echipe. Acesta este un exercițiu standard care a presupus analiza unei capturi de date și recuperarea unei parole de wifi.
  6. Execițiul w0wpwn, ce a presupus exploatarea unui binar, nu a fost rezolvat de nicio echipă. Un alt exercițiu ce a pus mari dificultăți a fost „rodent-infestation”, rezolvat de doar 3 echipe. Exercițiul era reprezentat de o captură de trafic în care au fost înregistrate dovezi ale exfiltrării datelor utilizând o tehnică de tip “time-based”.
  7. Categoria cu cele mai multe rezolvări a fost ”Steganografie”, cu o medie de 34 de rezolvări pe exercițiu.
  8. Categoria cu cele mai puține rezolvări a fost „Exploatare / pwn”, cu o medie de 5.33 rezolvări pe exercițiu.
  9. La finalul concursului a fost înregistrat un total de 8409 de încercări, dintre care 808 au fost corecte.
  10. Nicio echipă nu a rezolvat toate exercițiile din competiție, însă cea mai bine clasată echipă a fost pwnibuc, cu 23 din 24 de exerciții rezolvate.

Dacă ești curios să afli mai multe statistici despre nivelul de cunoștințe de securitate cibernetică și să vezi rezultatele de la competiția pe echipe, te invităm să te uiți pe infograficul UNbreakable România de mai jos.

Competiția UNbreakable România este organizată de către Bit Sentinel în parteneriat cu Orange România. Ea se desfășoară online, pe platforma tehnică educațională CyberEDU.

Evenimentul este susținut de către OMV Petrom și DefCamp, cu sprijinul partenerilor instituționali: Directoratul Național de Securitate Cibernetică, Universitatea Titu Maiorescu din București, Universitatea de Vest din Timișoara, Universitatea Ovidius din Constanța, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași, Universitatea Politehnică din București, Academia de Studii Economice, Universitatea din București – Facultatea de Matematică și Informatică, Universitatea Transilvania din Brașov, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, Universitatea Maritimă din Constanța, Universitatea din Petroșani, Universitatea Babeș-Bolyai și Uniunea Profesorilor de Informatică din România – UPIR.

Principalii parteneri media sunt ISACA Romania Chapter, ANISClujITCodette, Best România, IQool, Security Espresso și Edupedu.