Concursul individual UNbreakable România, sezonul toamnă-iarnă 2021, a desemnat câștigătorii

După o etapă intensivă de pregătire de aproape o lună, participanții înscriși la UNbreakable România, competiția națională de securitate cibernetica pentru liceeni și studenți, au avut oportunitatea de a concura în prima etapă de concurs. 

Pentru 48 de ore, peste 600 de participanți înscriși și-au demonstrat abilitățile tehnice de securitate cibernetică în cadrul primei etape de concurs – concurs individual UNbreakable România.

Ei au avut de rezolvat 18 exerciții din următoarele categorii:
  • Criptografie și algoritmi de criptare, encodare sau hashing;
  • Securitatea și exploatarea vulnerabilităților în aplicații web;
  • Securitatea și exploatarea vulnerabilităților în aplicații mobile / desktop;
  • Informațiile obținute pe baza tehnicilor și uneltelor de tip OSINT (Open Source Intelligence);
  • Enumerarea și exploatarea serviciilor și sistemelor;
  • Analiză jurnale electronice (logs);
  • Analiza traficului de rețea;
  • Analiza capturilor de date, memorie sau hard disk (forensics);
  • Inginerie inversă pentru aplicații executabile, scripturi sau documente;
  • Securitatea rețelelor wireless.

Astfel, ne face plăcere să anunțăm câștigătorii concursului individual pentru ambele categorii!

Poți vedea clasamentul integral direct pe site.

10 lucruri care s-au întâmplat la concursul individual de la UNbreakable România, sezonul toamnă-iarnă

  1. Primul răspuns corect a fost trimis la doar 3 minute și 41 de secunde de la startul competiției, de către Ungureanu George Octavian, Colegiul Național „Ferdinand I” din Bacău.
  2. În prima oră de concurs, participanții au trimis 245 de încercări și 52 de răspunsuri corecte. Tot în acest interval, 35 de jucători au avut cel puțin un răspuns corect.
  3. În 12 ore de la începerea concursului, participanții au trimis 3471 de încercări și 385 de răspunsuri corecte. Tot în acest interval, 99 de jucători au avut cel puțin un răspuns corect.
  4. În ultima oră, participanții au trimis 148 de încercări și 16 de răspunsuri corecte. Tot în acest interval, 11 jucători au avut cel puțin un răspuns corect.
  5. Cel mai rezolvat exercițiu a fost “neighborhood”, pentru care 82 dintre participanți au trimis soluții. Exercițiul a presupus analiza unei capturi de trafic pentru a recupera parola wireless a unei rețele, utilizând metode specifice.
  6. Două exerciții au fost la egalitate cu cel mai scăzut număr de rezolvări – doar 5. Este vorba despre “enigma”, care a presupus recuperarea unui mesaj criptat folosind algoritmul Enigma, cunoscut pentru utilizarea lui în al Doilea Război Mondial pentru comunicare securizată. Al doilea exercițiu, intitulat “baby-yt-repeat”, a expus o aplicație web vulnerabilă la o problemă de securitate cunoscută în OWASP Top 10 sub denumirea de “Cross Site Scripting”.
  7. Categoria cu cele mai multe rezolvări a fost “Inginerie inversă pentru aplicații executabile, scripturi sau documente” cu un total de 121 de rezolvări.
  8. Categoria cu cele mai puține rezolvări a fost “Criptografie și algoritmi de criptare, encodare sau hashing”, cu un total de 11 rezolvări.
  9. La finalul concursului a fost înregistrat un total de 7959 de încercări, dintre care 786 de succes.
  10. Așa cum ne-a obișnuit de la ediția anterioară, ADRAGOS a fost cel mai rapid jucător. De asemenea, ADRAGOS, NIȚĂ HORIA și DIMITRIE-TOMA FURDUI, câștigătorii categoriei UNIVERSITATE, au rezolvat toate exercițiile din concurs.

Aproximativ 30% dintre elevii și studenții care au participat la UNbreakable România, sezonul toamnă-iarnă, au fost înscriși și la sezonul primăvară-vară.

Dacă ești curios să afli mai multe statistici despre nivelul de cunoștințe de securitate cibernetică și să vezi rezultatele de la concursul individual, te invităm să te uiți pe infograficul UNbreakable România de mai jos.

Competiția UNbreakable România este organizată de către Bit Sentinel în parteneriat cu Orange România. Ea se desfășoară online, pe platforma tehnică educațională CyberEDU.

Evenimentul este susținut de către OMV Petrom și DefCamp, cu sprijinul partenerilor instituționali: Directoratul Național de Securitate Cibernetică, Universitatea Titu Maiorescu din București, Universitatea de Vest din Timișoara, Universitatea Ovidius din Constanța, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași, Universitatea Politehnică din București, Academia de Studii Economice, Universitatea din București – Facultatea de Matematică și Informatică, Universitatea Transilvania din Brașov, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, Universitatea Maritimă din Constanța, Universitatea din Petroșani, Universitatea Babeș-Bolyai și Uniunea Profesorilor de Informatică din România – UPIR.

Principalii parteneri media sunt ISACA Romania Chapter, ANIS, ClujIT, Codette, Best România, IQool, Security Espresso și Edupedu.