UNbreakable România 2022 a premiat câștigătorii competiției pe echipe

Competiția pe echipe UNbreakable România 2022

Prima etapă de concurs a programului din acest an UNbreakable România s-a încheiat cu o serie de rezultate remarcabile. În cadrul concursului individual, tinerii pasionați de securitate cibernetică din România și-au testat abilitățile tehnice și au dovedit că viitorul acestei industrii este mai mult decât promițător.

De ce este nevoie de o competiție pe echipe la UNbreakable România?

Securitatea cibernetică înseamnă totuși, mai mult decât resurse studiate, informații acumulate și exerciții rezolvate. Munca unui specialist în securitate cibernetică se desfășoară de cele mai multe ori în echipă: fiecare membru vine cu propria expertiză și, comunicând eficient cu ceilalți colegi, asigură complementaritatea cunoștințelor pentru a obține un rezultat cât mai eficient sau poate pentru a oferi un serviciu de cea mai înaltă calitate.  

Competiția pe echipe de la UNbreakable a fost creată întocmai ca o simulare a acestui mediu de lucru. Astfel, această ultimă etapă de concurs este și cea mai solicitantă, pentru că testează și abilitățile soft ale participanților, pe lângă cele tehnice.

Cum te pregătești pentru competiția pe echipe de la UNbreakable România?

Prima provocare a competiției pe echipe începe, de fapt, cu mult înaintea concursului propriu-zis. Este vorba de crearea echipei, care trebuie să îndeplinească o serie de cerințe: 

  • maxim 3 membri, 
  • din aceeași unitate de învățământ 
  • sau din același județ.

După formarea echipei, urmează încă un pas important, și anume stabilirea rolurilor fiecărui membru și modul de lucru: 

  • cine are capacitatea de a fi lider, de a-și da seama de nivelul de pregătire și de cunoștințe a fiecărui coleg în parte pentru a-i coordona ulterior în mod eficient în rezolvarea exercițiilor din concurs? 
  • cum poate contribui fiecare membru în competiție?
  • care vor fi canalele de comunicare? 
  • cum își va împărți echipa sarcinile? 

Cum s-a desfășurat competiția pe echipe și cine sunt câștigătorii?

Echipele înscrise în competiție au făcut față cu succes tuturor acestor provocări. În weekendul 20-22 mai, 71 de echipe din 82 înregistrate au rezolvat cel puțin un exercițiu din 26 puse la dispoziție, din următoarele categorii:

  • Criptografie și algoritmi de criptare, encodare sau hashing;
  • Securitatea și exploatarea vulnerabilităților în aplicații web;
  • Securitatea și exploatarea vulnerabilităților în aplicații mobile / desktop;
  • Informațiile obținute pe baza tehnicilor și uneltelor de tip OSINT (Open Source Intelligence);
  • Enumerarea și exploatarea serviciilor și sistemelor;
  • Analiză jurnale electronice (logs);
  • Analiza traficului de rețea;
  • Analiza capturilor de date, memorie sau hard disk (forensics) – aceasta este și categoria care a înregistrat cea mai mare medie de încercări de rezolvare (peste 3300);
  • Inginerie inversă pentru aplicații executabile, scripturi sau documente;
  • Securitatea rețelelor wireless.

Ne face plăcere să anunțăm câștigătorii competiției pe echipe pentru ambele categorii!

Competiția pe echipe UNbreakable România 2022
Competiția pe echipe UNbreakable România 2022

10 lucruri care s-au întâmplat la competiția pe echipe de la UNbreakable România

1 – Primul răspuns corect a fost trimis în 4 minute și 9 secunde de la start, de către jucătorul 0x19fec7ed, de la Colegiul Național Tudor Vianu din București.

2 – În prima oră de concurs au fost înregistrate 61 de răspunsuri corecte, pentru 14 exerciții, din partea a 28 de echipe, și 263 de încercări eșuate.

3 – În primele 12 ore de concurs au fost înregistrate 544 de răspunsuri corecte, pentru 21 de exerciții, din partea a 64 de echipe, și 3415 de încercări eșuate.

4 – În ultima oră de concurs au fost înregistrate 16 răspunsuri corecte, pentru 8 exerciții, din partea a 14 de echipe, și 277 de încercări eșuate.

5 – La final de concurs au fost înregistrate 6836 de încercări eșuate. Exercițiile au fost rezolvate de 452 de ori, iar pentru ele au fost trimise 1013 răspunsuri corecte.

6 – Exercițiul „Dacian” a avut 53 de rezolvări. Acesta este un exercițiu ce a presupus investigarea și identificarea răspunsului corect ascuns într-un joc.

7 – Trei exerciții au fost la egalitate cu doar 3 rezolvări fiecare: „Digital-talking” (Crypto), „Pro-trace” (OSINT) și „Camera-man” (OSINT).

8 – Categoria de exerciții intitulată FORENSICS a avut în medie 128.8 de rezolvări.

9 – Categoria de exerciții intitulată OSINT a avut în medie 3 rezolvări.

10 – The Few Chosen, echipa Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, a rezolvat toate cele 26 de exerciții în doar 32 de ore după start, fiind și cea mai rapidă echipă.

Competiția UNbreakable România este organizată de către Bit Sentinel în colaborare cu Orange România și se desfășoară pe platforma tehnică educațională CyberEDU. În acest an se bucură de sprijinul Cegeka RomâniaEY România și Zitec.