Statisticile concursului confirmă nivelul înalt de performanță în securitate cibernetică al tinerilor din România
Acum câteva săptămâni anunțam începerea perioadei competiționale de la UNbreakable România 2022 printr-o recapitulare a tot ceea ce a însemnat #UNR2022Bootcamp – o perioadă bogată în activități menită să le transmită celor înscriși o parte din energia, mindsetul și dinamismul industriei de securitate cibernetică.
Cum a arătat primul weekend competițional de la #UNR2022
Iată că momentul primei faze de concurs a venit, iar competiția individuală programată pentru weekendul 6-8 mai s-a dovedit a fi cel puțin la fel de intensă ca perioada de pregătire!
Cei aproape 800 de participanți au avut la dispoziție 48 de ore să rezolve 21 de exerciții din următoarele categorii:
- Criptografie și algoritmi de criptare, encodare sau hashing;
- Securitatea și exploatarea vulnerabilităților în aplicații web;
- Securitatea și exploatarea vulnerabilităților în aplicații mobile / desktop;
- Informațiile obținute pe baza tehnicilor și uneltelor de tip OSINT (Open Source Intelligence);
- Enumerarea și exploatarea serviciilor și sistemelor;
- Analiză jurnale electronice (logs);
- Analiza traficului de rețea;
- Analiza capturilor de date, memorie sau hard disk (forensics) – aceasta este și categoria care a înregistrat cea mai mare medie de încercări de rezolvare (peste 3300);
- Inginerie inversă pentru aplicații executabile, scripturi sau documente;
- Securitatea rețelelor wireless.
Exercițiile au acoperit mai multe categorii de dificultate – începător, ușor, mediu, avansat – iar la nivelul începător a fost înregistrată cea mai mare medie a rezolvărilor.
Activitatea cotidiană a unui specialist în securitate cibernetică este plină de provocări, iar cei care își doresc cu adevărat să devină buni profesioniști în domeniu trebuie să înțeleagă ce înseamnă cu adevărat presiunea. La competițiile UNbreakable România așteptările sunt la fel de mari, tocmai pentru ca participanții să aibă parte de o experiență cât mai aproape de realitate. Astfel, se pregătesc pentru experiența unui viitor job în securitate cibernetică.
Rezultatele și performanțele obținute de tineri în cadrul concursului individual ne-au dovedit că aceștia sunt pe drumul ce bun și că industria de securitate cibernetică a câștigat deja o serie de specialiști care, în timp și cu multă perseverență, vor deveni din ce în ce mai buni.
Concursul individual a desemnat câștigătorii!
Astfel, ne face plăcere să anunțăm câștigătorii concursului individual pentru ambele categorii!
Poți vedea clasamentul integral direct pe site.
De asemenea, în infograficul de mai jos găsiți o serie de statistici care reflectă nivelul de securitate cibernetică din România.
10 lucruri care s-au întâmplat la concursul individual de la UNbreakable România
1 – Prima tentativă de răspuns a fost înregistrată la minutul 1:41 după startul concursului și a aparținut unui participant din Hunedoara.
2 – Primul răspuns corect a fost trimis în 3 minute și 12 secunde de la start start, de către un participant din București.
3 – În prima oră de concurs au fost înregistrate 716 încercări, 151 de răspunsuri corecte și 565 greșite, trimise de 67 de jucători unici.
4 – În primele 12 ore de concurs au fost înregistrate 6134 de încercări, 1173 de răspunsuri corecte și 4960 greșite, trimise de 144 de jucători unici.
5 – În ultima oră de concurs au fost înregistrate 1046 de încercări, 61 de răspunsuri corecte și 985 greșite, trimise de 37 de jucători unici.
6 – Exercițiul “encoding-party2” a avut cele mai multe rezolvări – 127. Concurenții au avut de decodat un mesaj ascuns cu un cifru.
7 – Exercițiul “medical-instrument” a avut cele mai puține rezolvări (8). Concurenții au avut de investigat o imagine a unui sistem de operare de tip Linux și de răspuns apoi la întrebări despre aceasta.
8 – La final de concurs au fost înregistrate 15133 de încercări, din care 2214 rezolvări au fost corecte.
9 – Cel mai rapid jucător a fost Niță Horia (Universitatea Babeș Boylai din Cluj-Napoca), rezolvând toate exercițiile cu 18 ore înainte de final.
10 – 27% dintre tinerii care au participat la ediția din 2022 a UNbreakable au participat și la programul din 2021.
Competiția UNbreakable România este organizată de către Bit Sentinel în colaborare cu Orange România și se desfășoară pe platforma tehnică educațională CyberEDU. În acest an se bucură de sprijinul Cegeka România, EY România și Zitec.