S-a dat startul pentru concursul individual de la UNbreakable România 2021, sezonul toamnă-iarnă!
Prima etapă de concurs din cadrul UNbreakable România, programul național adresat elevilor de liceu și studenților, începe astăzi! Cei peste 600 de participanți vor avea la dispoziție 48 de ore pentru a rezolva exerciții de securitate cibernetică din cele mai diverse: de la categorii introductive la cele specializate de tipul criptografie și algoritmi de criptare, analiza traficului de rețea, securitatea și exploatarea vulnerabilităților în aplicații web și multe altele. După rezolvarea provocărilor, vor trimite soluțiile și vor aștepta clasamentul final.
Este prima etapă de concurs pentru a-și demonstra abilitățile tehnice individuale în securitate cibernetică.
O retrospectivă a etapei de pregătire
Elevii și studenții înscriși în concurs au avut la dispoziție o lună de zile pentru a se pregăti intensiv pentru concursurile UNbreakable 2021, sezonul toamnă-iarnă. Etapa de pregătire a debutat pe 28 octombrie. În cadrul webinarului care a dat oficial startul, lideri din industrie au împărtășit câteva sfaturi și detalii din experiența lor profesională.
Ne-am bucurat să îl avem ca invitat pe Anton Rog, Șeful Centrului Național Cyberint:
„În orice domeniu și mai ales în domeniul securității cibernetice resursa umană este cea mai importantă. Și aceasta este o ocazie pentru ei să-și îmbunătățească performanța și să fie parte din capitalul cel mai important al statului român, capitalul uman pentru protejarea țării din punct de vedere cibernetic”.
O completare importantă adusă de Dan Cîmpean, Director al Directoratului Național de Securitate Cibernetică este că
„Domeniul cyber nu mai este demult un domeniu eminamente tehnic. A devenit parte business, parte cercetare, parte comunicare, parte politici, reglementare, domeniu legal. Este un domeniu foarte vast în care fiecare își poate găsi un loc. Printr-o participare la UNbreakable România, vă veți extinde perspectiva asupra a ce înseamnă securitate cibernetică”.
Și Ioan Constantin, Cyber Security Expert la Orange România, a susținut acest punct de vedere:
„Pentru fiecare dintre cei ce sunt pasionați, interesați de domeniul securității cibernetice, există cel puțin un loc. Nu trebuie să plecați de la ideea că a avea o șansă la o carieră în securitate cibernetică implică un nivel de cunoștințe cu care trebuie să porniți la drum. O carieră începe de undeva. UNbreakable este un vehicul, vă duce din punctul A în punctul B. Punctul B poate să fie o carieră în securitate cibernetică”.
Bootcampul UNbreakable s-a desfășurat pe tot parcursul lunii noiembrie, timp în care participanții au avut la dispoziție 76 de exerciții practice și au putut aprofunda subiecte variate din domeniul securității cibernetice în cadrul celor 17 webinarii susținute de mentori.
Ce urmează la UNbreakable, sezonul toamnă-iarnă? Competiția pe echipe!
Etapa finală UNbreakable România aduce în prim plan capabilități de tip soft skills, și anume comunicare și munca în echipă. Toți cei care s-au înscris la concursul individual vor putea forma echipe de maxim 3 membri aparținând aceleiași unități de învățământ și vor putea concura la competiția pe echipe, din perioada 10-12 decembrie. Obiectivul este rezolvarea, de către întreaga echipă, a cât mai multe exerciții în timpul alocat.
La finalul fiecărei etape de concurs, atât performanța individuală, cât și cea pe echipe va fi inclusă în clasamentul național #ROEduCyberSkills al liceelor și universităților din România.
Competiția UNbreakable România este organizată de către Bit Sentinel în parteneriat cu Orange România. Ea se va desfășura pe platforma tehnică educațională CyberEDU.
Evenimentul este susținut de către OMV Petrom și DefCamp, cu sprijinul partenerilor instituționali: Directoratul Național de Securitate Cibernetică, Universitatea Titu Maiorescu din București, Universitatea de Vest din Timișoara, Universitatea Ovidius din Constanța, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași, Universitatea Politehnică din București, Academia de Studii Economice, Universitatea din București – Facultatea de Matematică și Informatică, Universitatea Transilvania din Brașov, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, Universitatea Maritimă din Constanța, Universitatea din Petroșani, Universitatea Babeș-Bolyai și Uniunea Profesorilor de Informatică din România – UPIR.
Principalii parteneri media sunt ISACA Romania Chapter, ANIS, ClujIT, Codette, Best România, IQool, Security Espresso și Edupedu.